top of page

Vizsgálatok

Nőgyógyászat

Nőgyógyászat, Terhesgondozás

Komplex nőgyógyászati vizsgálat

Az általános nőgyógyászati vizsgálat magában foglalja a nőgyógyászati bimanuális vizsgálatot, a kismedencei ultrahangvizsgálatot, illetve a citológiai mintavételt.

Nőgyógyászati bimanuális vizsgálat

A bimanuális vizsgálat minden más nőgyógyászati vizsgálat elengedhetetlen előfeltétele. A vizsgálattal megítéljük a külső és a belső női nemi szervek (pl.: méh, petefészkek) állapotát.

Nőgyógyászati ultrahangvizsgálat

Ultrahang segítségével a női nemi szervek képalkotó vizsgálatát végezzük. Sokszor nélkülözhetetlen számos elváltozás, betegség diagnosztizálásában.

Nőgyógyászati vizsgálat végzése szükséges előtte.

Méhnyakrákszűrés (citológia)

A citológia a méhnyakrák szűrésének leghatékonyabb módja. Jó eredmény esetén évente indokolt ismétlése. Kóros lelet esetén gyakoribb méhnyakrákszűrés javasolt.

Nőgyógyászati vizsgálat végzése szükséges mellette.

HPV szűrés

A méhnyakrákszűrés kóros eredményének hátterében többnyire a humán papillomavírus (HPV) fertőzés áll. A HPV-tipizálás során megállapítható, hogy a páciens szervezetében milyen típusú (alacsony és/vagy magas kockázatú HPV) vírusfertőzöttség áll fenn.

Az ár nem tartalmazza a mintavétel árát.

IUD felhelyezés (méhen belüli fogamzásgátló eszköz, spirál)

Hormonmentes és hormontartalmú spirál felhelyezésére is van lehetőség. Az eszköz felhelyezése mellett nőgyógyászati vizsgálat és ultrahangvizsgálat is történik.

Az ár nem tartalmazza a fogamzásgátló eszköz árát.

Gyermekvállalás előtti tanácsadás

A gyermekvállalást és/vagy meddőségi kezelést megelőző termékenységi tanácsadás, orvosi konzultáció. Megismerkedünk a gyermek után vágyó pár anamnézisével, egészségügyi előzményeivel. A pár mindkét tagjára kiterjedő konzultáció történik. Szükség esetén vizsgálatokat végzünk, vagy írunk elő  (pl.: nőgyógyászati vizsgálat, ultrahangvizsgálat, laboratóriumi vizsgálatok).

Az ár nem tartalmazza a szükséges vizsgálatok árát.

HyCoSy (méhüregi és petevezeték átjárhatósági vizsgálat)

A kismedencei anatómiai viszonyok feltérképezésére (méhüreg, esetleges rendellenességei, elváltozásai, petevezetékek átjárhatósága), így a szervi eredetű meddőség kizárására alkalmas vizsgálat. Járóbeteg ellátás keretei között végezhető, mentes a röntgen sugárterheléstől, nem kell altatásban végezni.

Indokolt lehet a vizsgálat, ha egy évet követően, védekezés nélküli rendszeres házasélet mellett sem következett be spontán terhesség. Meddőségi kivizsgálás részeként, a mesterséges megtermékenyítési kezelések előtt.

A vizsgálat során a méhnyakon keresztül speciális kontrasztanyagot juttatunk a méhűrbe, majd hüvelyi ultrahangvizsgálattal ellenőrizzük a méhüreget és a petevezetékek átjárhatóságát.

A ciklus első felére, a menstruáció utáni napokra időzítjük.

Az ár nem tartalmazza a vizsgálathoz szükséges eszközök árát.

Terhesgondozás

Várandósság alatt rendszeres várandósgondozás javasolt legkevesebb 4 hetente, de a várandósság előrehaladtával, illetve panaszok, kóros terhességi állapotok esetén gyakoribb vizitekre is szükség lehet.

Receptírás, rövid konzultáció

Fogamzásgátló esetén receptírásra csak érvényes citológiai lelet birtokában van lehetőség.

Nőgyógyászati mintavétel

Diagnosztika

Diagnosztikai vizsgálatok

Diagnózisok felállításához szükséges laboratóriumi vizsgálatok áráról érdeklődjön személyesen.

Kardiológia

Kardiológia

Általános kardiológiai vizsgálat

Kardiológiai kivizsgálás során a szív és a szívet ellátó koszorúerek állapotát mérjük fel szakorvosi vizsgálat keretében. A vizsgálat körülbelül 20 percet vesz igénybe, fájdalommentes. Nyugalmi EKG-ból, szívultrahang vizsgálatból, konzultációból áll. Ezen vizsgálatok segítségével azonosítható a betegség és elkezdődhet a gyógykezelés, szükség esetén további kivizsgálás.

Nyugalmi EKG: A szív elektromos tevékenységéről nyerhetünk információt, amely segítséget nyújthat a pontos diagnózis felállításban, esetleges korábban igazolt betegség utánkövetésében.

Szívultrahang (echocardiographia): A kardiológia azon vizsgálómódszere, amellyel a szív anatómiai állapotát, a szervezet hemodinamikai státuszát (keringését) mérjük fel. Az ultrahang segítségével tudjuk a szív üregeinek méretét, falainak (normálistól eltérő) mozgását, a szívbillentyűk állapotát, a szív teljesítményét vizsgálni. Kontrollvizsgálat alkalmával ellenőrizzük a változásokat.

Holter-vizsgálat

24 órás EKG monitorozást jelent, amely nem csak a nyugalmi, hanem a páciens napi rutinja során észlelt EKG változásokat regisztrálja automatikusan. A vizsgálat kiválóan alkalmas a betegnek panaszt okozó, illetve a rejtett (a beteg által meg nem érzett, esetleges vérnyomásmérővel észlelt) szívritmuszavarok diagnosztizálására. Egy pánthoz rögzíthető kisméretű készülékhez elektródákat csatlakoztatunk, amit a mellkasra helyezünk fel, ezeken keresztül történik a szív elektromos tevékenységének felvétele. 

24 órás vérnyomás-monitorozás (ABPM)

A vizsgálat segít a magasvérnyomás-betegség pontos diagnosztizálásában, a terápia kialakításában. Különösen fontos a vizsgálat olyan esetekben, amikor az otthoni és a rendelőben mért vérnyomásérték között, valamint a nappali és az éjszakai vérnyomásértékek között jelentős ingadozás tapasztalható („maszkírozott hipertónia, fehérköpeny-szindróma”).

Terheléses EKG vizsgálat

A szívbetegségek egy csoportja nyugalmi helyzetben nem, csak terhelés alatt mutatkozik meg. Terhelésre jelentkező mellkasi tünetek (pl. mellkasi szorítás, szúró mellkasi fájdalom, “mintha ülnének a mellkasán” érzés, rendetlen szívdobogás érzés, fulladás érzés) kivizsgálására, pontosítására alkalmazható vizsgálómódszer. Felmérhető vele, hogy a koszorúerek fokozott oxigén igény mellett képesek-e megfelelő mennyiségű vért szállítani a szívizomnak, ezáltal állhat-e a tünetek hátterében koszorúér érintettség.

Kontrollvizsgálat 1 hónapon belül

Gyermekgyógyászat

Gyermek-gasztroenterológia

Általános gyermek-gasztroenterológiai vizsgálat

A vizsgálat a panaszok és a kórelőzményre vonatkozó adatok részletes megbeszélésével indul. Ezt követi a fizikális vizsgálat, a kivizsgálási terv egyeztetése és a terápiás javaslat összeállítása. Amennyiben szükséges, recept és szakorvosi javaslat felírása történik. Speciális diéta tartásának igénye esetén, étkezési igazolás kiállítására van lehetőség.

Tüdő

Tüdőgyógyászat

Általános pulmonológiai vizsgálat

Tüdőgyógyászati vizsgálat során először a páciens kikérdezése történik (kórelőzmény, rendszeresen szedett gyógyszerek, jelenlegi panaszok), mely a panaszok szempontjából releváns információkat tartalmazhat. Ezt követi a fizikális vizsgálat.

Allergia (Prick teszt)

Prick bőrpróba esetén az alkar hajlító oldalára helyezünk fel 14 légúti allergént (illetve egy negatív és egy pozitív kontrollt), majd felületi bőrkarcolást követően, 15-20 perc elteltével ellenőrizzük a bőrreakciót. Amennyiben a beteg antihisztamin-, vagy szteroid kúrában részesül, illetve erős allergiás tünetei vannak, a vizsgálat nem végezhető el.

Légzésfunkció

Légzésfunkció (spirometria) segítségével a tüdő működéséről, kapacitásáról kaphatunk pontosabb képet. A vizsgálat során szűrővel ellátott gépbe kell ki- és belélegezni. Fontos, hogy a beteg pontosan kövesse a vizsgálat utasításait, hogy a legpontosabb képet kaphassuk a tüdő működéséről.

Belgyógyászat

Belgyógyászat

Általános belgyógyászati vizsgálat

A teljes belgyógyászati vizsgálat magában foglalja a belső szervek fizikális vizsgálatát, vérnyomás (boka-kar index) és pulzus ellenőrzést, EKG vizsgálatot, valamint a laborvizsgálatokat (vércukor, vérzsír, koleszterinszint, húgysav).

24 órás vérnyomás-monitorozás (ABPM)

A vizsgálat segít a magasvérnyomás-betegség pontos diagnosztizálásában, a terápia kialakításában. Különösen fontos a vizsgálat olyan esetekben, amikor az otthoni és a rendelőben mért vérnyomásérték között, valamint a nappali és az éjszakai vérnyomásértékek között jelentős ingadozás tapasztalható („maszkírozott hypertonia, fehérköpeny-szindróma”)

Alvási apnoé szindróma szűrése

A légzéshiányos, obstruktív alvási apnoé vizsgálatához szükséges teljes belgyógyászati vizsgálat, valamint 24 órás apnoé ABPM vizsgálat.

Konzultáció, edukáció

Konzultáció alkalmával történik a gyógyszeres terápia utánkövetése, ellenőrzése, szükség esetén módosítása, valamint személyre szabott életviteli, gondozási feladatok, tanácsok ismertetése a beteggel és hozzátartozóival.

Üzemegészségügy

Üzemegészségügy

Foglalkozás-egészségügyi szolgáltatás I.

A munkaadóval kötött egyedi szerződés alapján a dolgozó munkaköri besorolásának megfelelően (A,B,C,D) változó.

Foglalkozás-egészségügyi szolgáltatás II.

Beiskolázás előtti, illetve egyéni orvosi vizsgálat. Az alkalmassági dokumentáció elkészítése, kiadása.

ultrahang

Ultrahang diagnosztika

Nyaki lágyrész ultrahangvizsgálat

Nyaki lágyrészek és mirigyek ultrahangvizsgálatának segítségével kiszűrhető gyulladás, jó- és rosszindulatú daganat, egyéb elváltozás is.

Pajzsmirigy ultrahangvizsgálat

A pajzsmirigy ultrahang-vizsgálata során képet kapunk a szerv szerkezetéről, állapotáról. Vizsgáljuk a pajzsmirigy két lebenyének méretét, alakját, szerkezetét, az esetleges elváltozásokat. A vizsgálat során felismerhetők a szervben található ciszták, gyulladásos  és daganatos folyamatok.

Nyaki lágyrész és pajzsmirigy ultrahangvizsgálat

Hasi és kismedencei ultrahangvizsgálat

Hasi-kismedencei ultrahangvizsgálat segítségével képet kapunk a szervek állapotáról. Gyulladások, daganatok, fejlődési rendellenességek és egyéb elváltozások kivizsgálására is alkalmas.

Egyéb lágyrész ultrahangvizsgálat /régiónként/

A bőr alatti lágyrészek ultrahang-vizsgálata során kiszűrhető gyulladás, jó- és rosszindulatú daganat és egyéb elváltozás is.

Szűrővizsgálatok

Szűrővizsgálatok

Nőgyógyászati szűrővizsgálatok:

ALAP

- orvosi konzultáció
- nőgyógyászati vizsgálat
- citológiai mintavétel
- ultrahangvizsgálat

PLUSZ

- orvosi konzultáció
- nőgyógyászati vizsgálat
- citológiai mintavétel
- ultrahangvizsgálat
- HPV szűrés

Ultrahang szűrővizsgálatok:

Hasi és kismedencei szervek ultrahang szűrővizsgálata

Pajzsmirigy ultrahang szűrővizsgálata

Bőr alatti elváltozások ultrahang szűrővizsgálata /régiónként/

Kardiológiai szűrővizsgálatok:

ALAP

- orvosi konzultáció, fizikális vizsgálat, vérnyomásmérés

- nyugalmi EKG vizsgálat

- ultrahangvizsgálat

PLUSZ

- orvosi konzultáció, fizikális vizsgálat, vérnyomásmérés

- nyugalmi EKG vizsgálat

- ultrahangvizsgálat

- 24 órás Holter (szív) vagy 24 órás ABPM (vérnyomás) monitorozás

EXTRA

- orvosi konzultáció, fizikális vizsgálat, vérnyomásmérés
- nyugalmi EKG vizsgálat
- ultrahangvizsgálat
- 24 órás Holter (szív) vagy 24 órás ABPM (vérnyomás és véroxigénszint) monitorozás
- terheléses EKG vizsgálat

Egészségmegőrzés

Egészségmegőrzés

Kinesio-tape terápia

Csökkenti a fájdalmat, javítja a vér- és a nyirokkeringést, stabilizálja az izmokat, szalagokat, ízületeket, így javítva a mozgás hatékonyságát.

Kinesio-tape terápia kismamáknak "pocakragasztás"

A tape szalagok mérséklik a bőr túlnyúlását és a szöveti feszülést, csökkentve ezzel a terhességi csíkok kialakulását. Fontos szerepe van a hasizom védelmében is, mert megelőzhető vele az egyenes hasizmok szétválása, valamint a lágyéksérv kialakulása.

bottom of page