top of page
Ultrahang diagnosztika

Ultrahangvizsgálat

Az ultrahang-vizsgálatokról általánosan elmondható, hogy kíméletes képalkotó eljárás, amely a szervezet számára káros hatással nem jár. Fájdalom- és kockázatmentes vizsgálómódszer, amely - jól képzett szakember kezében - megbízható és pontos diagnózist ad.
Kiválóan alkalmas szűrővizsgálatok elvégzésére is. Javasolt a már ismert betegségek rendszeres ellenőrzése céljából, valamint műtétet követően kontrollvizsgálatként.

Hasi és kismedencei ultrahangvizsgálat elvégzését javasoljuk:

Bizonytalan hasi és alhasi fájdalmak, valamint kellemetlen, diszkomfort érzéssel járó panaszok esetén. Az ultrahang elsődleges vizsgálati módszerként, de a belgyógyászati és a gasztroenterológiai  kivizsgálások részeként is alkalmazható, segít a pontos diagnózis felállításában.  

Pajzsmirigy ultrahangos vizsgálata javasolt:

Ha kóros fáradtság, vagy álmatlanság gyötri, hajhullás és bőrproblémái vannak, súly-, vagy hangulati ingadozásokat tapasztal, illetve ha menstruációs és termékenységi problémák feltételezhetők. Ezek a jelek a pajzsmirigy kóros működésére utalhatnak. Az öröklött hajlam is jelentős szerepet játszik a pajzsmirigy betegségek kialakulásában, ezért családi előfordulás esetén szintén javasolt vizsgálata.    

Nyaki lágyrész ultrahangvizsgálat elvégzése javasolt:

Azokban az esetekben, ha a nyakon, a bőr alatt elváltozást tapint, vagy ha látható elváltozásokat, fájdalmat, nyelési kellemetlenséget észlel.

Egyéb bőr alatti lágyrész elváltozások ultrahang-vizsgálatának elvégzését javasoljuk:

Azokban az esetekben, amikor bármelyik testrészén, bőr alatt kitapintható csomót, fájdalmat érez. Ezek sokszor ártalmatlan elváltozások, de utalhatnak kötőszövetből kiinduló súlyosabb problémára is.

Dr. Ághné

Dr. Pallay-Farkas Marianna

Radiológus szakorvos

Rendelési idő

Telefonon történő előzetes időpont-egyeztetést követően

Tel.: +36 30/457 6766

bottom of page